10 VECKOR SENARE OCH INGEN ASTMA
Det har nu passerat drygt 10 veckor sen jag "gick i mål" i The Sixpack Revolution". Jag får ofta frågan hur det har fungerat i vardagen nu efteråt och om jag lyckats behålla formen. Jag kan summera med att jag lyckats viktmässigt lyckats hålla mig inom den ram jag satt upp (70-72 kg, dvs ca 10 kg ner från där jag startade och 3-5 kg upp från min vikt vid målgången i SPR). Men Innan jag går in på hur det gått i mer detaljer skall jag berätta m vad jag uppnått hälsomässigt.
Detta uppnådde jag med SPR:
- Ingen astma längre (efter 20 år med medicin varje dag)
- Nästa fri från allergi
- Blivit av med smärtan i ländryggen
- Rejält minskad psoriasis
- Fått bort slemhostan i halsen/luftvägarna
- Mjukare och finare hud med färre sprickor
- En mage som är vältränad
- Färre förkylningar och snuva
- Mycket bättre kondition
- Allmänt starkare (klarar 50 armhävningar på raken utan problem)
- Kan springa 10 km i 6 min tempo
- Lärt mig äta bättre saker
- Jag fick som en bonus en SIXPACK 😊
Flera av de saker jag uppnått och blivit av med som t.e.x. astman och allergin var inte nåt jag räknade med utan dessa har blivit av med som en bonus.
Om jag börjar med maten så kan man ganska enkelt
sammanfatta med att jag kör "5-2 modellen" vilket betyder i fem dagar kör så nära
SPR-programmet som möjligt (i mitt fall skulle jag äga att det blir 85-90% av
SPR). Dessa fem dagarna har jag valt att skippa socker och vetemjöl helt och
hållet och dragit ner rejält på nöt- och fläskkött och komjölksbaserade
produkter samt fördelat om på tallriken så att jag äter mer varierat med
grönsaker och mindre traditionella kolhydrater som ris och potatis och helt ersatt vanlig pasta med kikärtspasta istället och endast undantagsvis äter mjölbaserad pasta och då blir det helst fullkornspasta. Utöver
ovan undantag äter jag i princip allt även dessa dagar dock mindre portioner av allt. Jag har också lagt till två mellanmål och ett kvällsmål och mellanmålen kan tex vara en frukt. Kvällsmålet blir oftast en rågbrödskiva med keso, en smoothie eller yoghurt med en granola som jag själv tillverkar (se separat inlägg om frukost och granolan). Jag dricker också fortsatt mycket (vanligt) kranvatten, upp till 4 l per dag och minst 2.5 l. De två andra dagarna
äter jag helt och hållet det jag känner för men håller samma regel vad gäller mjölet som jag i princip undviker helt då också, om jag inte är bortbjuden och det serveras en måltid med vetemjöl i, då gör jag ett undantag och äter det. Det betyder att det blir både öl,
vin, sötsaker och den mat jag tycker mest om, dock i mycket mindre omfattning.
Framförallt har jag lärt mig att göra aktiva val kring vad jag stoppar i mig
och vad jag väljer att inte stoppa i mig.
Kostförändringen som jag gjort om man skall
sammanfatta är att jag helt tagit bort vetemjölsbaserad mat ur min kost och (nästan helt)
även komjölksbaserade produkter. Om vi börjar med vetemjölet så har jag märkt att
detta påverkar, eller rättare sagt är helt avgörande för, den astma jag
tidigare hade och har haft i över 20 år. När jag äter vetemjöl blir den sämre
och denna koppling har jag kunnat göra nu efter att programmet är avslutat då
jag testat mig lite fram och i vissa fall ätit vetemjöl och då ganska omgående
(1-2 dagar efter) märkt att astman "smyger sig tillbaka" i form av att
luftrören blir trängre. Efter ytterligare nån dag utan vetemjöl (detta går
ganska fort) är den borta igen. Jag har ännu inte (fem månader nu) tagit
någon astmamedicin och detta är för mig helt magiskt då jag under de dryga 20
åren jag haft astman fått medicinera dagligen för att slippa den.
Den andra matomläggningen är att jag idag nästan helt utesluter komjölksbaserade produkter med undantaget grekisk eller turkisk yoghurt samt keso.
Varför gör jag då denna matomläggning? Från starten
av SPR handlade det egentligen endast om att jag valde att följa och lita på
programmet helt och hållet och i SPR finns bara två regler - följ programmet
till 100% och ta dig över mållinjen. Med dessa två regler uppfyllda
garanterar man ALLA den måluppfyllelse alla går och drömmer om. I de flesta
fall inte en sixpack men i relation till där man startar ett otroligt resultat. Jag har sett exempel på de som gått ifrån att vara rejält överviktiga till att bli av med i princip hela sin övervikt under dessa 90 (numera 75) dagar.
Men också för att jag under programmet har fått uppleva att jag mår så mycket bättre och att jag blivit av med astman och detta vill jag inte äventyra att bli av med så att fortsätta på en sundare och hälsosammare väg är värt så mycket för mig att jag inte anser det värt att "slarva" så att säga.
Varför inte komjölksbaserade produkter? Jag vill
börja med att tydligt säga att jag vare sig är medicinskt eller vetenskapligt
kunnig inom näringslära. Jag är heller ingen kostexpert. Jag ställde frågan om
varför komjölksbaserade påverkar oss negativt eller inte är bra att äta till
Scott Harrisson, grundaren av The Sixpack Revolution. Han förklarar då att
komjölk är ett extremt bra tillväxthormon som passar väldigt bra som näring och
kost för kalvar när dom växer upp. Och anledningen att dom gör det är just att
dom får i sig tillväxthormonet som mjölken alltså är vilket passar mycket bra för en kalv som växer
från att vara nyfödd och liten kalv till att bli en fullstor ko på endast 18
månader. Därefter slutar kalven med komjölk och övergår till att äta "vegetariskt", dvs gräs i kons fall.
Om man däremot ser på oss människor så intar vi också mjölk naturligt men endast under första året och då är det (oftast) bröstmjölk som har en annan sammansättning än komjölken. Därefter har vi egentligen inte heller behov av mjölk utan kan övergå till annan kost. När vi fortsätter att inta komjölk stoppar vi alltså i oss ett "tillväxthormon" som vi inte behöver - vi skall ju växa oss fullstora under ca 15-18 år och inte på 18 månader som kon. Det som mjölken (med all tillväxthormon) då istället gör är att "stressa vårt system" dvs kroppen med påföljden åkommor och allergier som vi inte mår bra av.
Antiinflammatorisk vs inflammatorisk kost. Man pratar
en hel del om "inflammatorisk" vs "antiinflammatorisk" kost numera och vad jag förstått är just
vetemjöl och komjölk två födoämnen som påverkar oss negativt här genom att
orsaka en massa mindre inflammationer i kroppen som i sin tur kan leda till
allergier, eksem, utslag, psoriasis, ledvärk, diabetes och hjärt- och
kärlsjukdomar. Även astma som i mitt fall. Astman är små inflammationer som uppstår i luftrören pga att vår kropp / vårt system är i obalans. Det man oftast då får för att lindra astman är olika sorters inhalationspreparat varav bland annat kortisonpreparat är vanliga. Dilemmat är dock att dessa inte tar hand om orsaken till problemet utan endast ger sig på och lindrar symtomen som dessvärre gäller många andra läkemedel också. Andra födoämnen som kan kopplas
till dom "inflammatoriska" är socker, (för mycket) nöt- och fläskkött och animaliska fetter.
Detta räckte som förklaring och grund att fatta beslut på för min del. Vill man veta mer om antiinflammatorisk kost skulle jag rekommendera att läsa vad Helen Nyblom (läkare vid Sahlgrenska Akademin och doktor i invärtesmedicin) skriver och ett ställe att börja kan vara här artikeln nedan som var i tidningen Elle Mat & Vin i början av 2019.
https://www.ellematovin.se/antiinflammatorisk-mat-helena-nyblom/
Happy Food 2.0 En bra källa till är boken Happy Food
2.0 som visar hur maten och vårt mående är väldigt tätt sammankopplade och
belyser hur viktig magen och tarmarna är för vår hälsa och vårt mående. Detta
blir julboken för min del.
Om vi fortsätter med träningen så kan man sammanfatta med att jag kör "5-2 modellen" även här. I mitt fall innebär det att jag varje mån-tor startar min dag med ett 15 min styrketräningspass och utöver detta 25 min (4 km) löpning. Detta betyder att jag lägger ca 45 min på träning varje dag under fyra dagar. Då jag valt att gå upp drygt en timma tidigare än förut (mellan 5-5.30) så påverkar det inte den tid jag har kvar under dagen mer än positivt då jag orkar mer och är piggare nu. På fredagen kör jag endast styrkepasset på 15 min. Utöver detta lägger jag varje vecka till minst ett styrkepass om cirka 60 min på gymmet och det omfattar uppvärmning, styrketräning för hela kroppen och avslutning med stretch / yoga
Gympasset skulle jag faktiskt lika kunna köra hemma då jag numera har en skivstång och ett par hantlar hemma men det finns vissa fördelar med gymmet och ytterligare en del maskiner och vikter som jag ibland använder och jag har också någon gång kört tex ett "Body Pump" pass. Dessutom har min gymträning lockat med vår 15-åriga son som nu tränar med mig en gång per vecka och bara det känns som en riktig bonus.